FBiH ograničava cijenu električne energije za gospodarstvo

Autor: B.O. Objavljeno: 28.10.2022. 🕜 10:16 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Odlukom se ograničava povećanje cijena opskrbe za gospodarske subjekte do najviše 20 posto

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) zadovoljno je Odlukom Vlade FBiH kojom se u 2023. godini ograničava povećanje cijena opskrbe električnom energijom za gospodarske subjekte do najviše 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ograničenje se odnosi za ugovore u trajanju od jedne godine ili dulje. 

UPFBiH je prethodnih dana iniciralo pravovremeno donošenje ove odluke u skladu sa Zakonom o električnoj energiji FBiH, kako bi se za 2023. utvrdilo, odnosno ograničilo povećanje cijene električne energije za gospodarstvo te do kraja 2022. sklopili ugovori o opskrbi čija primjena počinje 1. siječnja 2023. godine. 


Stabilnost elektroenergetike 

Donošenjem ove Odluke, Vlada FBiH je omogućila da bosanskohercegovačke tvrtke ostvare određenu konkurentsku prednost kada je u pitanju plasman njihovih proizvoda kako na domaće, tako i na inozemna tržišta jer električna energija predstavlja jednu od najznačajnijih ulaznih komponenti u proizvodnji i poslovanju općenito", javlja UPFBiH.

Ograničenje cijene električne energije za gospodarstvenike do 20 posto ujedno predstavlja i poticaj zadržavanju postojećih i stvaranju novih radnih mjesta, ulaganju u nove pogone i tehnologije, povećanje izvoza i dr. 

Ovom odlukom je, s druge strane, osigurana stabilnost elektroenergetike u FBiH i javne tvrtke Elektroprivreda BiH, koja, uz redovnu opskrbu domaćih potrošača, može nastaviti izvoziti električnu energiju i tako ostvarivati dobit.

TAGOVI