MHE u Vojvodini ostala bez građevinske dozvole

Autor: B.O. Objavljeno: 07.02.2022. 🕜 08:37 Lokacija: Beograd (Srbija)

Mala hidroelektrana na 'srpskoj Amazoni' ipak neće biti dovršena

Rješenje o građevinskoj dozvoli, koje je 2015. godine dodijeljeno ulagaču, tvrtki Hidro Sporea Živojin za gradnju male hidroelektrane (MHE) na kanalu Jaruga na rijeci Neri, u vojvođanskoj općini Bela Crkva, prestalo je vrijediti 3. srpnja 2020. godine. To potvrđuje rješenje Odjela za urbanizam, gospodarstvo i inspekcijske poslove općine Bela Crkva, iz prosinca 2021. godine, koje je postalo pravovaljano 20. siječnja ove godine, javlja nevladina organizacija Regulatorni institut za obnovljive izvore i okoliš (Renewables and Environmental Regulatory Institute - RERI) iz Beograda. 

Do isteka građevinske dozvole došlo je nakon što je pravni tim RERI-ja podnio zahtjev za donošenje predmetnog rješenja u srpnju 2020. godine. Svemu je prethodila trogodišnja borba za zaustavljanje tog projekta. 

"Od tada traje kontinuirana borba RERI-ja i lokalnih stručnjaka i aktivista, koji su od nadležnih institucija zahtijevali poštivanje propisa i zaustavljanje ovog štetnog postupka, kojim bi bila nepovratno uništena međunarodna i jedina planinska rijeka na području Vojvodine, zbog svojih prirodnih ljepota poznata i kao 'srpska Amazona'", objavljeno je na stranicama RERI-ja

S obzirom na to da je MHE na rijeci Neri u Srbiji djelomično izgrađena, RERI će nadležnoj inspekciji podnijeti zahtjev za uklanjanje postojećih dijelova objekta i vraćanje tog područja u prvobitno stanje, čime bi zakon do kraja bio dosljedno proveden, a štetne posljedice u potpunosti otklonjene.

TAGOVI