Porez na ekstra dobit tjera obnovljivce da podižu tužbe

Autor: N. D. Objavljeno: 04.01.2023. 🕜 09:31 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Stup vjetroagregata i rotor vjetroturbine (izvornik: Joe Goodson / Shutterstock, 2007.)

• vjetroagregati, vjetroturbine, vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Joe Goodson / Shutterstock

Britanski proizvođači iz vjetroelektranama planiraju tužiti državu

Velika Britanija je od 1. siječnja uvela reatroaktivan porez na ekstra dobit za energetske kompanije na razini 45%, koji bi mogao čak više pogoditi proizvođače iz obnovljivaca nego naftno-plinsku industriju. Porez se ne bi primjenjivao na tvrtke koje su u shemi ugovora za razliku (CfD). Britanija je inače država koja je 2021. gotovo 40% proizvodnje imala iz vjetroelektrana, a rast sektora od 2010. je među rekordnima u Europi.

Porezom prikupljenim novcem država namjerava pomoći pogođenima u energetskoj krizi, u što je uloženo 55 mlrd. funti, a industrija, koja je prethodno upozoravala da će to ugroziti investicije i energetsku tranziciju, sada najavljuje tužbe.

Tvrtka Community Windpower, koja je investirala dvije milijarde funti u više od 1,5 GW vjetroelektrana obavijestila je britansku vladu da namjerava podignuti tužbu. Objašnjavajući odluku tvrtke, generalni direktor, Rod Wood kaže da mjera ne samo da pobija proklamiranu zelenu energetiku, već će usisati stotine milijuna funti iz ulaganja, opterećujući industriju obnovljivih izvora energije i povećavajući visoke troškove radnih mjesta.

 

“Prijedlozi o naknadi su u suprotnosti s obvezom vlade da smanji emisije ugljika, pridržava se poštenih pravila o subvencijama i potakne povjerenje ulagača. Sada nam ne preostaje ništa drugo nego tražiti intervenciju suda.”, rekao je Wood. 

 

Glasnogovornik britanskog Ministarstva financija pak kaže da ta  privremena mjera nije namijenjena kažnjavanju proizvođača, već je odgovor na činjenicu da, kao rezultat iznimnih i nepredviđenih geopolitičkih događaja, neki proizvođači električne energije ostvaruju izvanredne povrate od viših cijena električne energije.

"Ovaj namet ostavlja proizvođačima dio dobitka koji dobivaju u vrijeme visokih veleprodajnih cijena.”, smatra vlada, piše Energy live news.

TAGOVI