Dekarbonizacija zagrebačkog javnog prijevoza

Autor: B. O. Objavljeno: 27.10.2023. 🕜 08:30 Lokacija: Zagreb
  • ZET-ov autobus i tramvaj na okretištu Mihaljevac (izvornik: ZET 2020.)

• ZET, javni prijevoz, Zagreb
    Izvor: ZET

Tehničkom pomoći do ubrzanja napora ZET-a da dekarbonizira javni prijevoz u Zagrebu i smanji potrošnju energije te emisiju CO2

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, potpredsjednica Europske investicijske banke (EIB) Teresa Czerwińska i predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović potpisali su jučer u Zagrebu Pismo namjere za pružanje tehničke pomoći za provedbu projekta dekarbonizacije prometa.

Tri institucije zajednički će raditi na tom projektu, pri čemu će tehnička pomoć uključiti analizu sustava javnog prijevoza Grada Zagreba i višegodišnji plan dekarbonizacije autobusnog voznog parka. 

Pismo namjere potpisano je u okviru Konferencije 'Povezana Hrvatska: Ozelenjavanje mobilnosti' u organizaciji EIB-a, koja je održana s ciljem europske podrške održivom i učinkovitom javnom prijevozu u Zagrebu. Modernizacija javnog prijevoza preduvjet je razvoja ne samo Zagreba već i Hrvatske, ali i ključan čimbenik  konkurentnosti zemlje u okruženju.

 

Zelena mobilnost

"Grad Zagreb predan je promociji održivih energetskih rješenja unutar ZET-a, s fokusom na načela zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, s ciljem dostupnije i učinkovitije usluge za naše građane", istaknuo je Tomašević. 

Predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović izjavio je kako će suradnja s EIB-om zahvaljujući tehničkoj pomoći ubrzati napore ZET-a da dekarbonizira javni prijevoz u Zagrebu i smanji potrošnju energije te emisiju CO2, a što će u konačnici rezultirati čišćim i pouzdanijim javnim prijevozom.

"Europska investicijska banka nastavlja svoju dugoročnu potporu održivom razvoju prometne infrastrukture u Hrvatskoj", rekla je Czerwińska. 

"Dobro funkcionirajuća zelena prometna mreža ključna je za gospodarski razvoj, rast tržišta rada, ali i za svakodnevni život Hrvata. Zelena mobilnost naša je dužnost jer smanjuje emisije stakleničkih plinova i podupire pro-klimatske napore", zaključila je, objavljeno je na stranicama Grada Zagreba.

TAGOVI