GPZ Opskrba: Da, plin bi mogao građanima poskupiti i 70%

Autor: N.D. Objavljeno: 31.01.2022. 🕜 08:42 Lokacija: Zagreb

Poskupljenje će ovisiti o odluci Vlade

Direktor zagrebačke Gradske plinare Opskrbe Jeronim Tomas gostovao je sinoć na RTL-u i govorio o poskupljenjima plina za građane i poduzetnike. Naglasio je da GPZ razgovara s resornim ministarstvom te da će računi za siječanj za kućanstva biti i 30% manji nego u prosincu. No, na pitanje što se može očekivati nakon 1. travnja Tomas je rekao da će sve ovisiti o aktivnosti Vlade po pitanju smanjenja cijena, no one će rasti ali ne kao kod kategorije poduzetništvo. 

Na pitanje je li moguće povećanje cijena čak 70% Tomas je odvratio da je to realno moguće i da se nada da situacija neće potrajati. Po njemu je uzrok rasta cijena u geopolitici i povećanju potranje nakon jenjanja pandemije. Ministar Ćorić i njegov državni tajnik u više su navrata rekli da je za rapidan rast cijena poduzetnicima u Zagrebu kriva činjenica da GPZ-Opskrba nije na vrijeme po nižim cijenama nabavila dostatne količine plina. 

Zato je išao na raskid ugovora s nekim poduzetnicima i poslao im je znatno veće račune. Kako se moglo pročitati u medijima, jedna župa, koja je donedavno plin plaćanja manje od 6.000 kn mjesečno, dobila je više nego udvostručen račun, kao i pučka kuhinja za siromašne na Svetom Duhu, gdje je račun doslovce upeterostručen. Restorateri se žale da uskoro neće imati čime plaćati račune, jer jednostavno ne mogu ukalkulirati takve troškove u krajnju cijenu robe ili usluge.

No, Tomas tvrdi da se ova situacije nije mogla prevenirati jer GPZ Opskrba nije ugovorila dostatnu količinu plina. GPZ Opskrba je zaprimila između šest i sedam posto prigovora u odnosu na broj poslanih računa, dio je u cijelosti podmiren, a dio još nije dospio pa se ne zna koliko će biti plaćeno. 

TAGOVI