Nove opcije za kupnju plina na Aggregate EU

Autor: N. D. Objavljeno: 22.01.2024. 🕜 14:40 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Tanker za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u plovidbi po noći (izvornik: Shutterstock, 2015.) 

• LNG, LNG tankeri, brodovi
    Izvor: Shutterstock

AggregateEU po novome uskoro počinje nuditi sezonsko uovaranje

Bruxelles će pokrenuti srednjoročne zajedničke dražbe za kupnju plina počevši od veljače. Kupci plina će moći podnijeti svoje zahtjeve najviše pet godina ili deset uzastopnih šestomjesečnih razdoblja.

Preciznije, Europska komisija najavila je proširenje AggregateEU, europske platforme natječaja za plin, s uvođenjem srednjoročnih dražbi koje počinju u veljači. Ova inicijativa, koju podržava PRISMA European Capacity Platform, omogućit će kupcima i prodavačima sudjelovanje u natječajima za sezonska razdoblja od šest mjeseci, od travnja 2024. do listopada 2029.

Do sada je AggregateEU ​​olakšavao kratkoročne natječaje, dopuštajući sudionicima da podnesu svoje mjesečne zahtjeve do ožujka 2025. Međutim, kako bi odgovorili na rastuću potrebu za stabilnošću na tržištu, Europska komisija proširila je portfelj proizvoda kako bi uključila natječaje za srednjoročno razdoblje .

Srednjoročni natječaji ponudit će kupcima mogućnost podnošenja zahtjeva za šestomjesečna sezonska razdoblja, bilo za ljeto ili zimu. Ljetno razdoblje traje od 1. travnja do 30. rujna, dok zimsko razdoblje traje od 1. listopada do 31. ožujka sljedeće godine. Prva srednjoročna aukcija na AggregateEU ​​​​zakazana je za 15. veljače 2024., s rokom za prijavu 12. veljače.

Kupci svoje zahtjeve mogu podnijeti najviše pet godina ili deset uzastopnih šestomjesečnih razdoblja. Svaka potražnja mora zadovoljiti minimalnu količinu propisanu za predmetni proizvod, bilo LNG (1.800.000 MWh) ili NBP (30.000 MWh).

Maroš Šefčović, izvršni potpredsjednik Europske komisije, izrazio je svoje zadovoljstvo novom opcijom i izjavio da je „ovo odgovor na zahtjev nekih tržišnih igrača, posebno industrijskih potrošača, za novim proizvodom koji bolje odgovara njihovim strategijama i potrebama ugovaranje u smislu stabilnosti i predvidljivosti ugovaranja isporuke plina.”

TAGOVI