Hrvatski prehrambeni proizvođač snažnije se okreće održivosti

Autor: B.O. Objavljeno: 20.04.2022. 🕜 12:46 Lokacija: Zagreb

Franck postao članom Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti

Franck, hrvatski proizvođač i izvoznik prehrambenih proizvoda, pridružuje se Međunarodnom institutu za klimatske aktivnosti (IICA), prvom udruženju stručnjaka u nas koji se isključivo bavi temama klimatskih promjena i politika. Cilj ovog pridruživanja je ulaganje u održivost i kružno gospodarstvo koji od svih dionika zahtjeva povezivanje i jačanje suradnje, otvoreni dijalog i stalnu edukaciju. 

Tranzicija Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti podrazumijeva aktivno uključivanje i doprinos svih ključnih dionika, od vlada i njihovih institucija, preko poslovnog i financijskog sektora, do znanosti, industrije i građana, u ostvarenju ambicioznog cilja prema kojem bi do 2050. godine transformirali cjelokupno europsko gospodarstvo i društvo u skladu s načelima održivosti, zelenog rasta i kružnog gospodarstva te postigli potpunu klimatsku neutralnost, priopćeno je iz agencije 404. 

"U godini u kojoj obilježavamo naših 130 godina poslovanja, pridruživanjem Međunarodnom institutu za klimatske aktivnosti potvrđujemo našu stratešku usmjerenost prema održivom poslovanju i zelenom rastu integrirajući načela kružnog gospodarstva u svim segmentima. Zajednički nam je cilj učinkovitije korištenje resursa i smanjenje pritiska na okoliš kojim ujedno jačamo našu konkurentnost i inovacije" izjavio je Ivan Artuković, direktor Francka.

 

Održivo gospodarstvo 

"Iznimno nas veseli da je i vodstvo Francka prepoznalo da kroz IICA-u imaju izravan doticaj s novim načinom poslovanja koje u sebi sadrži i ESG- kriterije (okolišne, socijalne i upravljačke), a koji predstavljaju alat za prelazak gospodarstva na održivo. Upravo takve kompanije sa svojim 'vizionarskim vodstvom' koje prepoznaju ovaj trenutak, suoče se s izazovima te krenu s provođenjem potrebnih procesa za ostvarivanje ESG ciljeva, poslovat će uz veći povrat ulaganja te bolji pristup jeftinijim izvorima financiranja od onih kompanija koje nastavljaju s politikom upravljanja svojim resursima na tradicionalan način. Nama je kao stručnjacima zadovoljstvo što možemo dodatno pomoći takvim kompanijama poput Francka da budu predvodnica i uzor mnogim drugim kompanijama na putu prelaska gospodarstva u održivo gospodarstvo, a sve radi ostvarenja zajedničkog cilja – da Europa bude prvi klimatsko neutralni kontinent do 2050. godine", dodala je Marija Pujo Tadić, predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti. 

Svrha IICA-e je pomoći poslovnoj zajednici u borbi protiv klimatskih promjena, smanjenju emisija CO2, primjeni Niskougljične strategije, Strategije prilagodbe i Europskog zelenog plana u njihove poslovne planove i procese te time njihovog održivog, zelenog gospodarskog razvoja i rasta kako u Hrvatskoj, tako i u EU-u, uz očuvanje okoliša i klime.

TAGOVI