Industrija fotonaponske opreme jedan je od mnogih sektora koji osjećaju posljedice viših cijena materijala, objavilo je američko udruženje Solar Energy Industries Association zajedno s konzalting kućom Wood Mackenzie. Cijene su u tom razdoblju rasle kvartalno po kvartalu i iz godine u godinu u svim segmentima solarne energije. 

To je prvi put da su stambeni, poslovni i komunalni troškovi solarne energije porasli otkad je Wood Mackenzie počeo pratiti cijene 2014. godine. Najznačajniji pritisci na troškove došli su zbog skoka cijena sirovina, uključujući čelik i aluminij, a ulogu su imali i povišeni troškovi dostave. Većina ovih utjecaja vjerojatno će se početi pokazati 2022. godine, budući da mnoge tvrtke imaju dovoljno zaliha da ih vide do kraja godine, prema izvješću. 

U odvojenom izvješću Rystad Energy objavljenom u petak navodi se da su globalne cijene solarnih panela ove godine skočile 16% u odnosu na razine 2020. Ukupni troškovi, koji uključuju troškove poput rada, porasli su 12% u 2021. Rystad je rekao da bi to moglo potencijalno naštetiti izgledima potražnje za fotonaponskom opremom u sljedećih nekoliko godina ili drugim riječima, period isplativosti projekata bit će nešto duži nego do sada.