Predložena nova energetska pravila Europske unije u sklopu plana REPowerEU odgodit će tekuće napore za povećanje proizvodnje vodika u Europi, smatra njemačka energetska tvrtka RWE

Prijedlog Europske komisije dolazi u trenutku kada je Europi potrebno više zelenog plina kako bi se postigli klimatski ciljevi i veća energetska neovisnost od Rusije. 

Delegirani akt, izvijestio je početkom ovog tjedna RWE, navodi da će nakon kratkog prijelaznog razdoblja do 2026. biti dopušteno koristiti samo električnu energiju iz novoizgrađenih, nesubvencioniranih vjetroelektrana i sunčanih elektrana za proizvodnju zelenog vodika

"Čak i ako se u budućnosti ubrzaju procesi planiranja i odobravanja novih vjetroelektrana i sunčanih elektrana, to bi značilo kako ne bi bilo moguće proizvoditi zeleni vodik u velikim količinama prije 2030.", navodi se u priopćenju tvrtke. 

Njemački energetski div napominje kako su predloženi propisi došli u vrijeme kada su RWE i mnoge druge tvrtke spremne uložiti milijarde eura u prelazak na zeleni vodik, što zahtijeva dovoljne količine tog plina na vrijeme po razumnoj cijeni. Stoga je RWE rekao kako će nastojati potaknuti političke čelnike da preispitaju i revidiraju prijedloge novih kriterija, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.