Kempinski Hotel Adriatic ide u korak s globalnim kretanjima koji potiču proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Imajući na umu povećanu potražnju na tržištu uz istovremenu zaštitu okoliša, Kempinski Hotel Adriatic se ističe kao jedan od prvih hotela koji na Jadranu koristi fotonaponske module za proizvodnju električne energije. 

Ulaganje u sunčane elektrane je siguran, ekološki održiv način proizvodnje ovog neophodnog resursa. Korištenje prirodnih izvora tako je u potpunosti u skladu s ekološkim standardima te se ne onečišćuje okoliš. 

Visina ulaganja u projekt iznosi približno pola milijuna eura te iz hotela očekuju povrat uloženih sredstava u najkraćem roku, uzimajući u obzir da je ulaganje u proizvodnju električne energije korištenjem fotonaponskih sustava brzo isplativo zahvaljujući povoljnom zemljopisnom položaju Kempinski Hotela Adriatic i klimi u ruralnom okruženju sjeverozapadne Istre.

 

Ostvarivanje izvrsnosti 

Snaga sunčane elektrane je 400 kW s namjerom da se u budućnosti ostvari i više od 600 kW. Fotonaponski moduli su strateški postavljeni na hotelu, kongresnom centru te na Kempinski vilama u cilju prikupljanja što veće količine energije. 

Od početka srpnja, temeljem novosklopljenog ugovora o opskrbi električnom energijom, Kempinski Hotel Adriatic i svi objekti u sklopu resorta dio su programa 'ZelEn - prijatelj prirode' te od opskrbljivača primaju isključivo električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora. Tako koriste svaku mogućnost ostvarivanja izvrsnosti u svakom segmentu poslovanju, održivom razvoju te kontinuiranom provođenju i unapređivanju dobre prakse gospodarenja resursima, energetske učinkovitosti i očuvanju prirode. 

Kempinski Hotel Adriatic oduvijek nastoji primjenjivati ekološki održiva rješenja te osim posljednjeg ulaganja u fotonaponski sustav iz tog hotela naglašavaju da za navodnjavanje natjecateljskog golf-igrališta s 18 rupa koriste vodu iz umjetnog jezera koje se puni kišnicom te se nadopunjava vodom iz podzemlja temeljem koncesija prema ukazanoj potrebi.

 

Klimatske promjene 

"Potaknuti globalnim trendovima, s ovom investicijom odlučili smo uložiti u dugoročni razvoj i na najbolji mogući način iskoristiti položaj našega hotela, uz istovremenu zaštitu prirodnih bogatstava koji nas okružuju. Ovim projektom želimo se pozicionirati kao jedan od vodećih pokretača ekološke osviještenosti u hotelijerstvu i turizmu", poručuje direktor Kempinski Hotela Adriatic Željko Stašević

Društveno odgovorno poslovanje hotela izravno utječe na posjetitelje u smislu pozitivne percepcije o obnovljivim izvorima energije. Posjetitelji, ali i lokalno stanovništvo sve više je osviješteno o zaštiti okoliša i smanjenju posljedica klimatskih promjena, priopćeno je iz tvrtke Sintagma media. 

Postavljanje sunčane elektrane pridonosi i smanjenju troškova operativnog poslovanja hotela. Budući da se energija dobiva iz obnovljivih izvora, smanjuju se ukupni troškovi potrošene energije u hotelu, a s obzirom na koronavirus i gospodarsku krizu koji su pogodili svijet, ova investicija mnogo znači i za budućnost poslovanja hotela i održivi razvoj. 

Prema dosadašnjim rezultatima, itekako je vidljivo da je ovaj poslovni pothvat uspješan i dugoročno isplativ te može biti primjer drugima. Održavanjem optimalne kvalitete i sklada između okoliša i poslovanja hotela nedvojbeno je kako će ovakav tip ulaganja uvijek biti u trendu.

power and energy masters