Niskougljični izvori će moći pokriti novu potražnju za energijom iduće tri godine

Autor: N. D. Objavljeno: 24.01.2024. 🕜 11:26 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Pogled na NE Dukovany u Češkoj (izvornik: Wikipedia / Petr Adamek, listopad 2005.)

• NE Dukovany, ČEZ, nuklearne elektrane
    Izvor: Wikipedia / Petr Adamek

IEA-ina prognoza vrlo je optimistična za nuklearnu energiju i obnovljivce

Energija proizvedena iz izvora s niskim emisijama, kao što su vjetar, solarna energija i nuklearna energija, bit će dostatna za zadovoljenje rasta globalne potražnje u sljedeće tri godine, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA). Istodobno, emisije u energetskom sektoru su u padu. Očekuje se da će potražnja za električnom energijom porasti u prosjeku za 3,4% od 2024. do 2026., pri čemu će oko 85% rasta potražnje dolaziti iz Kine, Indije i jugoistočne Azije, nakon što je rast blago smanjen na 2,2% u 2023., pokazuju najnoviji podaci IEA.

Nakon rekordnog rasta, proizvodnja električne energije iz izvora s niskim emisijama činit će gotovo polovicu svjetske energije do 2026., u odnosu na manje od 40% u 2023., navodi IEA u izvješću objavljenom u srijedu. Očekuje se da će obnovljivi izvori energije potisnuti ugljen do početka 2025., čineći više od trećine ukupne proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću.

Elektrifikacija napreduje

Također se predviđa da će nuklearna energija dosegnuti rekordnu globalnu razinu jer se proizvodnja u Francuskoj nastavi oporavljati od najniže razine u 2022., nekoliko postrojenja u Japanu ponovno radi, a novi reaktori počinju s radom na tržištima uključujući Kinu, Indiju, Koreju i Europu. Očekuje se da će u razdoblju 2024.-2026. Kina predstavljati najveći udio u globalnom povećanju potražnje za električnom energijom u smislu količina, unatoč predviđanju sporijeg gospodarskog rasta i manjeg oslanjanja na tešku industriju, navodi se u izvješću.

U međuvremenu, procjenjuje se da će se globalne emisije smanjiti za 2,4% u 2024., nakon čega će uslijediti manji padovi u 2025. i 2026., stoji u izvješću. Električna energija činila je 2% više konačne potrošnje energije u 2023. u odnosu na razine iz 2015., iako bi postizanje klimatskih ciljeva zahtijevalo da elektrifikacija napreduje znatno brže u narednim godinama, rekla je IEA.

TAGOVI