Shell planira prodati udjel u velikoj njemačkoj rafineriji

Autor: B. O. Objavljeno: 18.12.2023. 🕜 08:41 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Detalj rafinerijskog postrojenja (izvornik: Shutterstock, 2011.)

• rafinerije nafte, rafinerije, procesna postrojenja
    Izvor: Shutterstock

Dogovor bi trebao biti zaključen do kraja prve polovine iduće godine

Britansko-nizozemski energetski div Shell planira prodati svoj udjel od 37,5 posto u velikoj rafineriji nafte PCK u Schwedtu u Njemačkoj skupini Prax iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ta se skupina bavi preradom, trgovinom, skladištenjem, distribucijom i maloprodajom nafte.

Shell je priopćio kako očekuje da će se dogovor zaključiti do kraja prve polovine iduće godine, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA. 

Desetljećima je naftu za tu rafineriju - koja je u većinskom vlasništvu ruske državne naftne kompanije Rosneft - isporučivala Rusija naftovodom Družba. Međutim, Savezna vlada preuzela je kontrolu nad rafinerijom u rujnu 2022. usred strogih sankcija ruskim tvrtkama nakon invazije Moskve na Ukrajinu u veljači prošle godine. Poslovanje rafinerije tada su se ponajprije prebacile na preradu nafte uvezene iz Kazahstana, dopremljene kroz luke na Baltičkom moru.

 

Pravo prvokupa

Shell je prije nekoliko godina najavio kako namjerava prodati svoje dionice, a kao najizgledniji kupac dugo se smatrala skupina Alcmene iz Austrije. No, preuzimanje dionica Shella najavljeno u 2021. nije se ostvarilo jer je Rosneft, koji posjeduje oko 54 posto dionica te rafinerije, potvrdio pravo prvokupa.

U prodaji dionica Shella ovoga puta postoje i prava prvokupa koja uključuju drugog manjinskog vlasnika, talijansku energetsku tvrtku Eni, koja posjeduje 8,3 posto rafinerije. Shell je stoga naveo kako završetak posla ovisi o pravima partnera i drugim odobrenjima. 

Prema informacijama koje je dobila DPA, neće biti promjena u opskrbi sirovom naftom rafinerije PCK korištenjem luka Rostock u Njemačkoj i Gdańsk u Poljskoj ili u distribuciji rafiniranih proizvoda u sjeveroistočnoj Njemačkoj i zapadnoj Poljskoj.

Prema PCK-u, devet od 10 automobila u Berlinu i pokrajini Brandenburg pokreće benzin i dizel iz Schwedta. Osim benzinom i dizelom, rafinerija nafte u blizini poljske granice i samo 80-ak kilometara sjeveroistočno od Berlina opskrbljuje kerozinom zračnu luku BER u Berlinu.

Postrojenje može preraditi do 12 milijuna tona sirove nafte godišnje.

TAGOVI