Belgija ustala protiv francuskih planova za offshore vjetroelektranu

Autor: N. D. Objavljeno: 12.04.2024. 🕜 09:42 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Izgradnja pučinske ('offshore') vjetroelektrane
    Izvor: Shutterstock

Ugroza plovnih puteva i promjena vizure s obale nikako se ne sviđaju Belgiji

Belgija će uložiti primjedbe na francuske planove za izgradnju offshore vjetroelektrane uz obalu Dunkerquea, blizu belgijske granice, tijekom javnih konzultacija koje počinju u ponedjeljak. Prigovori se tiču problema vezanih uz plovidbu, sigurnost, prirodu i pogled na more.

Francuska vlada želi izgraditi 46 vjetroturbina s maksimalnom visinom od 300 metara iznad razine mora. Prema ministru Sjevernog mora Paulu Van Tigcheltu, ovaj plan “prijeti utjecati na nekoliko temeljnih belgijskih interesa uključujući slobodu i sigurnost plovidbe, sigurnost zračnog prometa, spašavanje na moru, morski okoliš i pogled na more obalnih stanovnika”.

Vjetroturbine prijete učiniti neupotrebljivima dvije povijesne brodske rute iz luke Ostende, pojasnio je. Štoviše, ugrozili bi sigurnost plovidbe i uzrokovali vizualno onečišćenje za stanovnike obalnih općina De Panne, Koksijde i Nieuwpoort. Planirana vjetroelektrana također bi imala utjecaj na morska zaštićena područja, budući da bi se nalazila u francuskom Natura 2000 području Bancs des Flandres i pored belgijskog Natura 2000 područja Vlaamse Banken, objavila je belgijska agencija Belga.

Federalna vlada predlaže izgradnju vjetroelektrane 5 km dalje od obale. Ovo alternativno rješenje "uklonilo bi praktički sve prigovore", rekao je Van Tigchelt. "Kao šesti najveći proizvođač energije vjetra na moru u svijetu, Belgija ima puno stručnog znanja po tom pitanju i ostaje voljna surađivati s francuskim kolegama po tom pitanju."

Belgijska vlada protivi se planovima još od 2016. a i francusko Državno vijeće i Europska komisija naveli su da Belgija treba izraziti svoje prigovore tijekom javnih konzultacija organiziranih za dobivanje ekološke dozvole. Taj krug konzultacija započeo je u ponedjeljak i traje do 18. svibnja.

TAGOVI