Uvala Lokve zatvorena za pomorski promet

Autor: B. O. Objavljeno: 10.06.2024. 🕜 08:57 Lokacija: Zagreb
  • More na Braču (foto: Tonka 2006.)

• more, Jadransko more, Brač, otoci, Dalmacija
    Izvor: Antonia Hohnjec

Koordinirane aktivnosti na uklanjanju onečišćenja mora kod Medulina

Dojava o onečišćenju mora i morskog okoliša u medulinskom akvatoriju zaprimljena je u pulskoj Kapetaniji 9. lipnja oko 10 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Rijeka.

Službenici Lučke kapetanije (LK) Pula na poziciji kod rta Kamenjak ustanovili su onečišćenje mora, koje se nošeno morskom strujom nakuplja uz morsku obalu medulinskog akvatorija, odnosno u obalnom području od mjesnog kampa u mjestu Stupice do uvale Lokve pa do otočića Trumbuja.

"Pokrenuta je koordinirana akcija sprječavanja daljnjeg onečišćenja i sanacija obale ograničavanjem onečišćenja mora. Uz pomorske jedinice iz sastava LK Pula, trenutačno su u koordinirane aktivnosti na sprječavanju, ograničavanju te sanaciji nastalog onečišćenja angažirana javna i dobrovoljna vatrogasna društva te brojne druge službe", priopćeno je jučer iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI)

 

Spriječen daljnji prodor

U dogovoru s Obalnom stražom, angažiran je zrakoplov za potrebe zračnog traganja, kojim se nadlijeće cijelo područje.

Uvala Lokve zatvorena je za pomorski promet. Kako bi se spriječilo daljnje onečišćenje okoliša od početka incidenta započelo se s postavljenjem brana između uvale Lokve i mjesnoga kampa u mjestu Stupice, a koje su u potpunosti povezane u 16.00 sati, čime je spriječen mogući daljnji prodor onečišćenja do obale.

"Aktivnosti na sanaciji i sprječavanju daljnjeg onečišćenja se nastavljaju, a Lučka kapetanija Pula će u suradnji s drugim službama nadležnima za postupanje u slučajevima onečišćenja mora i morskog okoliša, provesti istražne radnje u cilju utvrđivanja uzroka onečišćenja", navodi se u priopćenju MMPI-ja.

TAGOVI