'Biljno meso' nije tako dobro za zdravlje kako se mislilo

Autor: N. D. Objavljeno: 12.06.2024. 🕜 13:30 Lokacija: Zagreb
  • vegansko biljno meso, 2024.
    Izvor: Like Meat

Biljne prerađene namirnice u veganskoj i vegetarijsnskoj prehrani baš i nisu tako zdrave

Stručnjaci godinama veličaju zdravstvene i ekološke prednosti prehrane bez životinjskih proizvoda, međutim nova istraživanja pokazuju da konzumacija visokoobrađene veganske hrane može povećati rizik od srčane smrti. Istraživači tvrde da je ova studija, objavljena u ponedjeljak u časopisu Lancet Regional Health, prva koja pokazuje da biljna visokoobrađena hrana povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Na temelju svojih otkrića, autori pozivaju da prehrambene smjernice koje promiču biljnu prehranu uključe upozorenje da se izbjegavaju prerađene namirnice. U tu grupu namirnica spadale bi sve zamjene za meso (npr. vege burgeri, kobasice i sl.) baš kao i namazi, pića i sl., ukratko sve što nije domaće.đ

 
Arome, aditivi...

 

Visokoobrađena hrana uključuje i pića, žitarice i gotove proizvode koji sadrže boje, emulgatore, arome i druge aditive. Takva hrana obično imaju visok sadržaj šećera, zasićenih masnoća i soli te su lišeni vitamina i vlakana. Istraživači sa Sveučilišta São Paulo i Imperial College London procijenili su prehranu više od 118.000 Britanaca u dobi od 40 do 69 godina. Otkrili su da biljna prehrana potiče cjelokupno zdravlje srca, ali samo ako ta dijeta sadrži svježe biljne namirnice poput voća i povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki. Istraživači su otkrili da za svakih 10% povećanja u hrani biljnog podrijetla rizik od smrti od srčanih bolesti pada za 20%.

Ipak, kada je povećanje u hrani biljnog podrijetla došlo od visokoobrađenih namirnica, to je povezano s porastom smrti od srčanih bolesti za 12%. Voditeljica studije Fernanda Rauber objasnila je da sastav i metode obrade takve hrane mogu dovesti do povišenog krvnog tlaka i kolesterola, objavio je CNN.

Oni koji se prebacuju na hranu biljnog podrijetla također bi trebali razmisliti o stupnju obrade koji je uključen prije donošenja odluke. Aditivi u hrani i industrijski kontaminanti prisutni u ovoj hrani mogu uzrokovati oksidativni stres i upalu, dodatno povećavajući zdravstvene rizike”, rekla je.

 
Obmanjujući marketing

 

Dr. Eszter Vamos, koautorica studije, primijetila je obmanjujući marketing i percepciju javnosti o proizvodima biljnog podrijetla kao zdravima.

"Iako se visokoobrađena hrana često reklamira kao zdrava hrana, ova velika studija sugerira da takva hrana na biljnoj bazi izgleda nema zaštitne zdravstvene učinke i povezana je s lošim zdravstvenim ishodima", rekla je. Studija je otkrila da je zamjena biljnih visokoobrađenih cjelovitim namirnicama, za koje se zna da imaju važne zdravstvene i ekološke prednosti, smanjila smrtnost od srčanih bolesti za 15% i smanjila vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti za 7%.

TAGOVI