Ulaganja u čistu energiju primjetno veća od onih u fosilna goriva

Autor: B. O. Objavljeno: 11.06.2024. 🕜 10:21 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Simbol održivosti, ulaganja i novca (FOTO: Towfiqu Barbhuiya from Stock, 2023.)

• održivost, ulaganja, novas
    Izvor: Towfiqu Barbhuiya

Na Kinu bi trebao otpadati najveći udio ulaganja u čistu energiju u ovoj godini ili, prema procjenama, 675 milijardi dolara

Unatoč pritiscima na financiranje, globalna ulaganja u čistu energiju trebala bi dosegnuti gotovo dvostruko više od iznosa koji odlazi za fosilna goriva u 2024., navodi se u novom izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA). 

Prema očekivanjima, ukupna ulaganja u energiju u cijelom svijetu po prvi put će premašiti tri bilijuna dolara u ovoj godini, a oko dva bilijuna dolara namijenjena su za čiste tehnologije – uključujući obnovljive izvore, električna vozila, nuklearnu energiju, mreže, pohranu, goriva s niskim emisijama, energetsku učinkovitost i dizalice topline, pokazuje posljednje izdanje IEA-inog godišnjeg Izvješća o ulaganjima u svjetsku energiju

Ostatak, nešto više od jednog bilijuna dolara, otpadat će na ulaganja u ugljen, plin i naftu. 

IEA u izvješću upozorava kako još uvijek postoje velike neravnoteže i nedostaci u tokovima ulaganja u energiju u mnogim dijelovima svijeta. Pritom se ističe niska razina potrošnje čiste energije u gospodarstvima u nastajanju i razvoju (izvan Kine), koja će po prvi put premašiti 300 milijardi dolara – predvođeni Indijom i Brazilom. Ipak, to čini svega oko 15 posto globalnih ulaganja u čistu energiju, daleko ispod onoga što je potrebno za zadovoljenje rastuće potražnje za energijom u mnogim od tih zemalja, gdje visoka cijena kapitala koči razvoj novih projekata, izvijestila je IEA.

 

Predvodnik Kina

"Ulaganje u čistu energiju postavlja nove rekorde, čak i u izazovnim gospodarskim uvjetima, naglašavajući zamah iza novog globalnog energetskog gospodarstva. Za svaki dolar koji danas odlazi na fosilna goriva, gotovo dva se ulažu u čistu energiju", rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol

"Porast potrošnje čiste energije podupire snažna ekonomija, kontinuirano smanjenje troškova i razmatranja energetske sigurnosti. Ali postoji i snažan element industrijske politike, jer se velika gospodarstva natječu za prednost u novim lancima opskrbe čistom energijom. Mora se učiniti više kako bi se osiguralo da ulaganja dopru do mjesta gdje su najpotrebnija, posebice u gospodarstvima u razvoju, gdje danas postoji ozbiljan nedostatak dostupnosti pristupačnoj, održivoj i sigurnoj energiji". 

Na Kinu bi pritom trebao otpadati najveći udio ulaganja u čistu energiju u ovoj godini ili, prema procjenama, 675 milijardi dolara. To je rezultat snažne tamošnje potražnje u tri industrije – fotonaponskoj te u proizvodnji litijskih baterija i električnih vozila. 

Zatim, slijede Europa i Sjedinjene Američke Države s ulaganjima u čistu energiju od 370 odnosno 315 milijardi dolara. Ta tri velika gospodarstva čine više od dvije trećine globalnih ulaganja u čistu energiju, naglašavajući razlike u međunarodnim tokovima kapitala u energiju.

TAGOVI