Jelovnici bez morskog psa, raže i sabljarke

Autor: B. O. Objavljeno: 07.06.2024. 🕜 15:00 Lokacija: Poreč
  • Pogled na Komižu (izvornik: Klemen Lorber from Pixabay, 2021.)

• Komiža, Vis, Dalmacija, otoci, Splitsko-dalmatinska županija
    Izvor: Klemen Lorber / Pixabay

Zaštita ugroženih vrsta i suradnja s hrvatskim ribarima

Hrvatska turistička tvrtka Valamar i WWF Adria, regionalni ogranak svjetske organizacije za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature, predstavili su postignuća zajedničke inicijative za očuvanje Jadranskog mora i poticanje održivog ribarstva koja je započela u 2023. godini. 

Suradnja između Valamara i WWF Adrije prva je takve vrste u turističkoj djelatnosti u Hrvatskoj. 

Valamar je, u skladu s preporukama WWF Adrije, iz svoje ponude u potpunosti isključio ugrožene vrste kao što su morski pas, raža i sabljarka, a ostvarena je i značajna suradnja s lokalnom ribarskom zadrugom iz Komiže koja je time privukla nove mlade ribare i osigurala dugoročnu održivost svog poslovanja. 

"Teško je naći važniji cilj za održivost turizma u Hrvatskoj od očuvanja bioraznolikosti i zaštite Jadranskog mora. Kroz dugoročnu suradnju s jednom od najvažnijih svjetskih organizacija za očuvanje prirode, želimo podržati hrvatsko ribarstvo i održive prakse zaštite mora te pokazati kako čuvanje prirodnih resursa može biti poticajno za razvoj lokalnog gospodarstva. Turistički sektor u Hrvatskoj mora uvesti stroge i ambiciozne kriterije održivosti u nabavi proizvoda iz ribarstva kako bismo motivirali što veći broj dobavljača i proizvođača da svoje poslovanje usmjere prema održivijim praksama", izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara.

 

Odličan smjer

Svijet se suočava s dvije velike isprepletene i međuovisne krize – klimatskim promjenama i gubitkom bioraznolikosti, priopćeno je iz Valamara. Prema IUCN-u, međunarodnoj uniji za zaštitu prirode i prirodnih resursa, područje Sredozemlja smatra se jednim od najvažnijih središta bioraznolikosti na svijetu, a istovremeno je i vodeća svjetska turistička destinacija.

Izvor: Valamar Riviera

Primjer dobre prakse koji je Valamar pokrenuo s WWF Adrijom predstavlja odličan smjer u cilju očuvanja zdravlja ekosustava i smanjenja utjecaja na okoliš kao preduvjeta dugoročne održivosti.

"Ponosni smo na suradnju s Valamarom kojom su već u prvoj godini ostvareni tako ambiciozni ciljevi, čime dokazujemo da održivo poslovanje može i mora biti profitabilno. Ribarska zadruga Komiža na osnovu ove suradnje privukla je nove mlade ribare, pokrenula postupak novih zapošljavanja i usmjerila svoj razvoj ka stjecanju statusa organizacije proizvođača. Glavni interes WWF-a je očuvanje prirode, ali na tome ne možemo raditi na štetu ljudi. Zato želimo da ribari koji žive od mora, postanu čuvari mora čuvajući ovaj izvor života za sve buduće generacije", izjavio je Fabijan Peronja, viši voditelj projekata za održivu plavu ekonomiju u WWF Adriji. 

 

Poslovanje i održivost

WWF je prepoznao ribare u Komiži kao jedan od najboljih primjera dobre prakse na Sredozemlju, jer njihov izlov istodobno osigurava održivu budućnost za ribu i ribare.

"Pozdravljamo inicijativu Valamara koja je pokazala da postoji način da sve strane budu zadovoljene - gospodarstvo, lokalno stanovništvo i okoliš. Održivi ribolov jedini je način da zaštitimo bioraznolikost mora, bez da itko ostane zakinut. Valamar je pionir u ovakvom načinu poslovanja i drago nam je da smo zajedno našli novi put koji ne gleda kratkoročni profit, već dugoročno poslovanje i održivost", poručio je Dino Božanić, predstavnik Ribarske zadruge Komiža.

Valamar kontinuirano ulaže u destinacije i društveni učinak, odnosno u projekte koji izravno doprinose razvoju odredišta i kvaliteti života lokalnih zajednica u kojima posluje. Poseban naglasak stavlja na lokalizaciju poslovanja, a čak 78 posto hrane i pića u Valamaru dolazi od domaćih proizvođača.

TAGOVI