Za dobivanje 125 ml kave troši se čak 140 litara vode

Autor: B. O. Objavljeno: 21.05.2024. 🕜 13:06 Lokacija: Zagreb
  • Svjetski dan mjeriteljstva (FOTO: HMD/Bolder; 2024.)
 - mjeriteljstvo; HMD
    Izvor: HMD/Bolder

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom 'Mjerimo danas za održivo sutra' kako bi ukazalo na koje sve načine mjeriteljstvo može pomoći u borbi protiv klimatskih promjena te uspostavljanju održivog globalnog gospodarstva i okoliša. 

UNESCO je ove godine službeno prihvatio Međunarodni dan mjeriteljstva 20. svibnja kao Međunarodni dan UNESCO-a. Mjerenja su izuzetno važan dio svakodnevnih života jer bez mjerenja ne bi bilo ni industrijske proizvodnje, trgovine, razvoja novih proizvoda, sportskih natjecanja, zaštite zdravlja i sigurnosti ljudi pa tako ni zaštite okoliša. 

Predavanja u sklopu događanja bila su posvećena važnosti mjerenja u zaštiti okoliša, smanjenju vodnog otiska te mjerenju i klimatskim promjenama, priopćeno je iz HMD-a i obrta za komunikacijsko savjetovanje Bolder. 

"Mjeriteljstvo je oslonac meteorološkoj struci u točnosti opažanja vremenskih varijabli, ali i kao temelj politika i mjera koje se kreiraju upravo u ovisnosti o konkretnim dokazima o promjenama ekosustava. Prema istraživanju Svjetske meteorološke organizacije iz 2022. godine, klimatske i vremenske katastrofe dnevno odnose 115 života i koštaju 220 milijuna dolara", kazala je Dunja Mazzocco Drvar iz WWF Adrije u predavanju 'Mjerenja i klimatske promjene'. Istaknula je i kako danas postoje tisuće parametara temeljenih na mjerenjima koje potvrđuju klimatske promjene kao rezultat ljudske aktivnosti. Primjerice, zrenje graševine u kontinentalnoj Hrvatskoj pomaknulo se za čak 35 dana u odnosu na 1960. godinu.

 

Kišnica za navodnjavanje

Vodni otisak, kao relativno novi koncept, koristi se kao pokazatelj održivosti korištenja vodnih resursa, a Ana Jurjević i Petra Tomulić iz tvrtke Cosinus na primjeru su pojasnile vodni otisak kave prema kojem se za dobivanje 125 ml kave troši čak 140 litara vode. 

Izvor: Herbert Goetsch/Unsplash

Kada se govori o vodnom otisku hotela, potrošnja vode u tuševima i toaletima, priprema hrane i pranje robe sudjeluje s čak 81 posto. Vodni otisak u hotelima uspješno se može smanjiti, primjerice, sakupljanjem kišnice za potrebe navodnjavanja, održivim održavanjem bazena, mjeračima vremena na tuševima na otvorenom, kao i uvođenjem daljinskog nadzora potrošnje i uštede vode. 

Mato Papić iz tvrtke Ekonerg pojasnio je kada je riječ o praćenju emisija "njihovim mjerenjem osigurava se odgovornost industrije za smanjenje negativnog utjecaja na okoliš i samim time se potiče održivi razvoj".

Na događanju je zaključeno kako osiguravajući točna mjerenja u različitim aspektima održivosti, mjeriteljstvo pomaže organizacijama, vladama i pojedincima da donesu informirane odluke koje doprinose održivijoj budućnosti. Primjeri uključuju mjerenje potrošnje energije u industriji, zgradama i transportu, upravljanje resursima u poljoprivredi i šumarstvu, utvrđivanje izvora onečišćenja i postavljanje ciljeva za zaštitu okoliša. 

TAGOVI