Vlada Republike Hrvatske danas je na telefonskoj sjednici donijela odluku o najvišim cijenama naftnih derivata u sljedeća dva tjedna kojom je ukinuto administrativno ograničenje maloprodajnih cijena i ograničenje veleprodajne cijene. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izvijestio je kako će od utorka, 19. srpnja, cijena benzina iznositi 13,02 kune, što je smanjenje za 48 lipa s 13,5 kuna, dok će cijena dizela s 13,08 narasti na 13,43 kune. Maloprodajna cijena plavog dizela ostaje ograničena na 9,45 kuna, kao i u proteklih 14 dana. 

Izjednačit će se cijene na autocestama i izvan njih. Dakle, nove cijene važit će na svim benzinskim postajama u Hrvatskoj narednih 14 dana. Radi se o cijenama osnovnih goriva, dok se najviše maloprodajne cijene za sve naftne derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima tijekom namješavanja, skladištenja ili otpreme utvrđuju slobodno. 

Također, energetski subjekti i dalje moraju kupcima omogućiti kupnju pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva na svakoj benzinskoj postaji gdje se prodaje pojedini naftni derivat. 

Trgovačka marža ostaje 65 lipa za benzin i dizelsko gorivo te je i dalje na snazi smanjenje trošarina od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel. 

Da nije bilo navedenih poteza Vlade, cijena dizela iznosila bi 15,7 kuna, benzina 14,92 kune, a plavog dizela 10,69 kuna, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR).