Zbog sankcija i rata u Ukrajini energenti su do svibnja, prema izračunu udruga koje rukovode stambenim jedinicama, porasli za 37%, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Za jednočlano kućanstvo to znači dodatno opterećenje od 508 eura godišnje u odnosu na lani, dok je to za četiri osobe 938 eura. No, očekuju se veća povećanja, pa čak i četveroznamenkasta, poručuju iz Vlade. 

Velike tvrtke koje upravljaju socijalnim stanovima sada upozoravaju na značajna povećanja troškova za stanare i traže državnu pomoć. "Situacija je više nego dramatična, a socijalni mir u Njemačkoj je u velikoj opasnosti", priopćila je udruga iznajmljivača stanova GdW. Istovremeno, povećane kamatne stope i troškovi izgradnje čine cilj izgradnje više stanova i smanjenje pritiska na najamnine nedostižnim. 

Opskrba plinom za građane

Prema riječima ministra gospodarstva Roberta Habecka , savezna će vlada svim sredstvima osigurati opskrbu plinom. Na pitanje o mogućem kolapsu tržišta, političarka Zelenih je u srijedu navečer u emisiji ZDF-a rekla da se to neće dogoditi. No, građani bi morali biti spremni na skupu zimu. Poskupljenja u jesen i zimu bila bi u rasponu od četiri znamenke po kućanstvu. FAZ ističe da to ponekad može biti mjesečni prihod za obitelj. Habeck i drugi neprestano pozivaju na štednju energije

Prema GdW-u, vlasnici socijalnih stanova, koji su masovan oblik stanovanja u toj zemlji u kojoj je privatno vlasništvo nad nekretninama rjeđe, već informiraju svoje stanare o štedljivom grijanju i ventilaciji. Također ima smisla ograničiti toplu vodu na određeno vrijeme, pod uvjetom da se svi ukućani oko toga slažu. Takva odluka zadruge u Dippoldiswaldeu u Saskoj izazvala je buru. Mnoge tvrtke vlasnici velikog broja socijalnih stanova već su povećale naplatu sporednih troškova. Ipak, neke od stambenih tvrtki mogle bi se suočiti s uskim grlima likvidnosti koja prijete njihovoj egzistenciji, upozorio je GdW.  Stanari i tvrtke ne bi smjeli ostati sami u ovoj situaciji. “U ovoj izvanrednoj situaciji država mora ispuniti svoju društvenu odgovornost.”, kažu u GdW. 

Štednja i državna pomoć

Udruga je predložila državnu pomoć za ograničavanje dodatnih troškova. Najveća njemačka grupacija za nekretnine Vonovia, koja rukovodi s 550.00 stanova u Njemačakoj, Švedskoj i Austriji želi smanjiti temperaturu centralnog grijanja na plin noću kako bi smanjila potrošnju plina. Tvrtka je u četvrtak objavila da će temperatura u stanovima biti smanjena na sobnu temperaturu od 17 stupnjeva između 23:00 i 6:00. Danju će biti uobičajeno grijano. To neće utjecati na opskrbu toplom vodom, objavio je FAZ.